OVER DE MEESTERS OP STRAAT

STICHTING MEESTERS OP STRAAT
De stichting Meesters op Straat heeft tot doel om met een pilotproject een start te maken met de realisering van een uitgebreidere openluchttentoonstelling in de Amsterdamse Pijp. De pilot bestaat uit 2 doeken die sinds 2 mei 2014 te zien zijn aan de blinde muur op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Ceintuurbaan. Fotografe Mirjana Vrbaski liet zich inspireren door het zelfportret van Ferdinand Bol uit 1669:

Foto: Nienke Fonk

Foto: Nienke Fonk

Contact
Stg. Meesters op Straat
Jetske Spanjer, Eline van Hagen & Mirte Engelhard
meestersopstraatindepijp@gmail.com

HET IDEE
De tentoonstelling zal bestaan uit zowel reproducties van schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum, van schilders wiens namen zijn verbonden aan de straatnamen, als nieuwe interpretaties van de 17e-eeuwse schilderijen door  hedendaagse kunstenaars.

DE KUNSTWERKEN
Voor het pilotproject heeft fotografe Mirjana Vrbaski een kunstwerk gemaakt, geïnspireerd op het zelfportret van Ferdinand Bol uit 1669 uit de collectie van het Rijksmuseum. Naast Vrbaski’s nieuwe werk hangt sinds 2 mei een reproductie van het originele schilderij van Bol.
Wij willen voor het vervolgproject meerdere hedendaagse kunstenaars uit verschillende disciplines (grafisch werk, videokunst, enz) vragen een oude meester als uitgangspunt te nemen voor verrassend nieuw werk, dat in connectie staat met het verleden. Zowel de oude als nieuwe werken zijn daardoor onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar binnen deze tentoonstelling op unieke wijze aan.

Mirjana over de invloed van de 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst op haar werk:

“The Dutch masters have played an important role in my development as an artist, in particular in their attention to detail, their understanding of light, and their ability to convey human expression that is both genuine and intensely gripping. I strive for similar intensity and craftsmanship in my work.”

LOCATIE

De werken zijn in mei 2014  opgehangen aan een blinde muur aan de Ferdinand Bolstraat ter hoogte van de Ceintuurbaan, in de Amsterdamse Pijp. Voor de vervolgfase streven we naar de realisering van nog vier ‘nieuwe’ en vier ‘oude’ meesters. Hierbij zullen we in samenspraak met de kunstenaars bepalen welke oude meester zij als uitgangspunt zullen nemen voor hun nieuwe werk voor de tentoonstelling.

ONZE DOELEN

• Een platform bieden voor hedendaagse kunstenaars door hen nieuw werk te laten maken, geïnspireerd door oude meesters zoals Ferdinand Bol, Frans Hals, Gerard Dou, Jan Steen, etc.
• Het onder de aandacht brengen van Nederlands cultureel erfgoed, namelijk 17e-eeuwse schilders en hun schilderijen, door middel van de nieuwe werken die binnen dit project zullen worden gemaakt.
• Met de tentoonstelling een kapstok bieden voor allerlei activiteiten op het gebied van kunsteducatie en promotie voor de stad.
• Het teruggeven van de historie van de straatnamen. Lang niet iedereen weet nog wie Gerard Dou was of wat Ferdinand Bol schilderde, vooral een jonger publiek niet.
• Het creëren van interactie met nieuwe kunst in de openbare ruimte en met de mensen uit onze Gouden Eeuw. De doeken springen vanwege het grote formaat in het oog en zullen de voorbijganger bewustmaken van de nieuwe en oude werken.
• Een toevoeging bieden aan de stedelijke ruimte, waarbij kunst letterlijk toegankelijk wordt voor iedereen!

DE TOEKOMST

Na de realisering van de eerste twee doeken zal de tentoonstelling worden uitgebreid met minimaal 8 doeken in verschillende straten in de Pijp die door hun naam de inspiratiebron zullen bepalen van 4 reproducties en 4 nieuwe werken. De moderne kunstenaars zullen uit verschillende disciplines komen: van schilder tot video artist en van grafisch kunstenaar tot street artist.

Meesters op Straat is een uniek project, dat gratis kunst biedt in de open lucht en toegankelijk is voor iedereen. Meesters op Straat laat werk zien van onze 17e-eeuwse meesters in de straten die naar hen zijn vernoemd in de Amsterdamse Pijp, en nieuw werk van moderne kunstenaars die de oude meesters als inspiratiebron gebruiken.

Het idee voor Meesters op Straat is ontstaan vanuit een persoonlijke belangstelling voor kunst en geschiedenis en de ambitie om die te delen met zoveel mogelijk mensen. Het concept is eenvoudig maar effectief. Daardoor biedt het een unieke mogelijkheid om zowel het bestaande museumpubliek als niet-museumbezoekers te bereiken.

Advertenties
Comments
2 Responses to “OVER DE MEESTERS OP STRAAT”
 1. Ruby schreef:

  Hallo,

  Ik zou graag in contact komen met (een van) de organisatoren van dit project. Kunt u mij een mail sturen op ruby.van.den.brink@bnnvara.nl

  Hartelijk dank.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Twee nieuwe partners hebben zeer gul bijdragen Hurli Agile Technologies en Stichting Stokroos. Eenendertig supporters hebben gedoneerd. Sommigen hebben dit anoniem gedaan, de anderen vermelden we graag: Lydia Weijers, Ferro Schat, Jasper Flapper, Musicaja Zangschool Breda, de heer F. Bool, F. Groenendijk en Achilles Performance Advisory en  Meestersopstraat. […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Doe mee met 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: